Bu yıl coğrafi olarak belirlenen Kelkit şekeri taneleri 6 bin dekar alana ekildi.

Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Durmuş, Kelkit şeker fasulyesinin 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescil edildiğini hatırlattı.

Ürüne gelen talep doğrultusunda geçen yıl 1.000 dönüm olan ekim alanını artırdığını söyleyen Durmuş, bu yıl 6 dönümlük alanda ekim yaptığını söyledi. Eylül ayının ikinci haftasında hasadın beklendiğini söyleyen Durmuş, Kelkit şekeri tohumunda dönüm başına 250 kilogram verim alındığını, bu yıl 1500 ton verim beklendiğini söyledi.

İlçede kuru fasulye eleme, ayıklama ve paketleme tesisi kurulması için 2018 yılında Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi'ne proje sunduklarını kaydeden Durmuş, 2020 yılında projenin onaylanmasıyla makinelerin kurulumunun yapıldığını söyledi. Tesis geçen yıl faaliyete geçti. 5 ton işleme kapasiteli tesisin tüm çiftçilere hizmet verdiğini vurgulayan Durmuş, şöyle konuştu: “Tesis çiftçilerimizin işini kolaylaştırdı. Tesisteki makinelerle aynı anda.”

Gökhan Durmuş, fasulyelerin renklerinin ayrılmasına yönelik hazırlanan projenin Tarım ve Orman Bakanlığı'na da sunulduğunu sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir