Kamu harcamalarının yapay zeka destekli takibi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi doğrultusunda Bakanlığının yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Kamu harcamalarında tasarruf yapılması, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kaynakların etkin, ekonomik ve verimli kullanılmasına yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Şimşek, Milli Güvenlik Kurulu'nun son toplantısında istihbarat konusunun yapay olarak ele alındığını ve istihbaratın öneminin ele alındığını söyledi. Türkiye'nin bu alanda ileri yetenekler geliştirdiği vurgulandı.

Şimşek, Bakanlığın kaynaklarının daha verimli kullanılacağını ve gereksiz harcamaların önüne geçileceğini her fırsatta dile getirdiğinin altını çizerek, şöyle konuştu: “Hizmet kalitesinin artırılması kapsamında muhasebe hizmetlerinin dışarıdan yürütülmesi gerektiğini belirtmiştim. Modern bilgi teknolojilerini kullanan merkez, iş süreçlerini hızlandıracak, teknolojiyle kamu sektörü daraltılırken hizmet kalitesinden de ödün verilmeyecekti.” Vurguluyorum.” dedi.

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi doğrultusunda tedbirlerin diğer kamu kurumlarında olduğu gibi Bakanlığında da ilk günden itibaren titizlikle planlandığını ve kademeli olarak hayata geçirildiğini belirten Şimşek, dijital uygulamaları kamuda yaygınlaştırarak muhasebe ve harcamaların bilişim altyapısını güçlendirmeye devam ettiklerini söyledi. finans yönetimi.

“Verimsiz harcama alanları tasfiye edilecek”

Bakanlık Muhasebe ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlükleri tarafından Tasarruf Tedbirleri Genelgesi çerçevesinde önemli bir proje yürütüldüğünün altını çizen Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hızlı uyarı sistemi ile kamu harcamalarında verimliliği, kaliteyi, hızı ve tasarrufu garanti altına almak için yapay zeka destekli muhasebe ve ileri analiz projesini hayata geçireceğiz. Yapay zeka ile karar alma ve politika geliştirme süreçlerinin etkinliği politikaların etkinliğini artıracak, Verimsiz harcama alanları ortadan kaldırılacak ve yeni harcama alanları sınırlandırılacak.” “Kamu harcamalarının etkinliği artırılacak, yapay zekayla desteklenen risk odaklı mali denetim altyapısı oluşturulacak, iç ve dış denetim faaliyetlerinin etkinliği artırılacak.”

Projenin Entegre Kamu Mali Yönetimi Bilgi Sistemi çerçevesinde hayata geçirileceğini belirten Şimşek, şunları söyledi: “Yapay zeka, kurumlarımızın harcama alışkanlıklarını analiz ederek harcamalarımızı detaylı bir şekilde analiz edecek, tasarruf fırsatlarını tespit edecek ve kurumsallaştırılmış harcama önerileri sunacak. ” dedi.

“Ön hazırlıklar iki ay içinde tamamlanacak”

Şimşek, bu alanda Türkiye'nin önde gelen kurumlarından biri olan TÜBİTAK BİLGEM'in projenin teknolojik paydaşı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Yapay zeka, kendisine bağlı muhasebe, ödeme, emanet, tahsilat, finansal istatistik, harcamalar, maaş, mobilya vb. platformlarda geliştirilecek kullanım senaryoları kapsamında veriler üzerinde veri analitiği ve yapay zeka yöntemlerini kullanacak. Muhasebe Genel Müdürlüğü'yle 2 ay içerisinde ön hazırlık çalışmalarını tamamlayıp 12 ay içerisinde çalışmayı tamamlayacağız.” “Ülkemizin kamu harcamalarına büyük değer katacak yapay zeka destekli harcama ve ödemeleri kısa vadede yapmayı, Tasarruf Tedbirleri Genelgesini somut bir projeyle desteklemeyi ve ülke ekonomimize katma değer sağlamayı hedefliyoruz”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir